Om oss

Vi heter Vivian och Boris Salo, bosatta i Jakobstad i Finland  och är intresserade av det som berör relationer. Vi har varit gifta sedan 1978 och har fyra barn och  nio barnbarn.

Vivian har arbetserfarenhet från församlings-, sjukvårds- och skolsektorerna. Boris är präst i lutherska kyrkan sedan år 1978 och tjänstgjort bl.a. som kaplan i Helsingfors och femton år som kyrkoherde i Larsmo församling  och är från och med  1.9 2007 kaplan i Jakobstads svenska församling.

Vi har i mer än 25 års tid varit engagerade i äktenskapsarbete och introducerade  år 2000 äktenskapskurserna The Marriage Course och The Marriage Preparation Course i Finland. I dagsläge har vi ”kört” över 45 kurser med 1800 deltagare sammanlagt.

Boris är författare till fjorton böcker plus några mindre publikationer.  Böckerna berör tre huvudområden: relationer, bibelteologi och spiritualitet. Den senaste boken är Den tomm ramen. En själavårdsbok.   Vi brinner också för Alphakurser och fungerar som Alpharådgivare i svenskfinland. Boris är också utbildad retreatledare. Boris erbjuder föreställningen Den stora berättelsen, där han  efter mångårig memorering återge  världslitteraturens mest läst, översatta och spridda text, Markusevangeliet.

Vi står även tjänst för enskilda samtal och konsultationer. 

 Vivian Salo, spec.sjukskötare, teol.mag.

Boris Salo, prost, teol.mag, författare.

Tidigare uppdrag:

Tillsammans

Föredrag och föreläsningar i församlingar, på Oasmöten, inom Kyrkans Ungdom , SLEF, familjeläger i Pieksämäki (KU) och Klippan (SLEF), sociala sektorn inom kommuner, Martarörelsen, Folkhälsan, cancerförening, New Wine i Himos, Kågedalen och Nässjö  i Sverige. Alphakonferens i Sverige med undervisning  om äktenskapskurser. Vi har ansvarat för och undervisat vid flera Alphakonferenser i Finland. .

Sammanlagt 45 äktenskapskuser kurser har vi dragit på orter som Larsmo, Jakobstad, Karleby, Kronoby, Kvevlax, Närpes, Sibbo och Helsingfors.

Parhelg har vi dragit bl.a. på Klippan i Munsala, i Kuusamo som ruskaresa, Inremissionshemmet i Larsmo och på Soltorp i Borgå.

Vivian

Vivian har medverkat bl.a. vid kvinnoweekender, personalskolning inom kommunala sektorn, mammagrupper, pensionärssamlingar 

Boris

Boris har medverkat med föredrag, föreläsningar och bibelstudier bl.a. i församlingar, Ungdomens kyrkodagar, Höstdagar för ungdomar, stiftets kyrkodagar, stiftsdagar, Kyrkhelger, Oasmöten, prosterisamling för präster i Kuopio stift, bibelskola i Sta Klara kyrka, Johannelund i Uppsala och  Nässjö i Sverige. 

Han föreläser för företag om hantering av inre och yttre stress.

Böcker och publikationer av Boris Salo:

Valdemar Slotte och hans förkunnelse. 1978.

Livets språk. 1997.

Livets bön. 1999.

Berättarglädje. 2002.

Skattkistan. 2004.

Trovärdigt. 2004.

Kan död man leva? 2004.

Att upptäcka vägen. 2005.

Vardags-tro. 2007.

Jesusberättelsen. 2010.

Frihet från press och tristess. 2012.

En bok om julen. 2013.

Öppen famn. En bok om föräldraskap. 2014.

Andaktsbok, 2015

Tankvärt och tänkvärt, 2015 , Finns också på engelska och finska.

Jesusberättelsen. 2016. Kompletterad upplaga utgiven i samarbete med Semnos Förlag Ab, Sverige  

Öppen famn. En bok om föräldraskap. 2017. Reviderad upplaga i samarbete med Semnos Förlag Ab, Sverige.

Den tomma ramen. En själavårdsroman. 2017. Finns också som ljudbok.

Tillsammans med Vivian:

Konsten att älska. 2004.

Den Kära Leken. 2008.

 

Redigerat

Salo P, Minnen av Kärlek. 2011.

Salo P, Minnenas trädgård. 2011.

Streng, H. En livsresa.

 

Översättning:

Päärni mfl. Tillsammans framåt.