Om bön i konfirmandnummer

Bild för boris

 

Det viktigaste i livet

 

Jag hade problem i skolan att lära mig sjuans tabell. Det märkte tydligen läraren. Han hade mig därför att stiga upp bredvid pulpeten och inför alla klasskamratet säga tre gånger: ”sju gånger åtta är 56, sju gånger åtta är 56, sju gånger åtta är 56”. Och visst lärde jag mig. Det är till och med så att när jag idag använder sjuans och åttans tabell så det ”sju gånger åtta är 56”som jag ofta utgår ifrån. Läraren visste att repetition är lärdomens moder.

 

När Jesus ska förklara för sina lärjungar att Gud hör bön säger han samma sak hela tio gånger! Du läste rätt. Jesus säger på olika sätt samma sak tio gånger! Vi kan kolla i den text som var predikotext förra söndagen. Låt oss ta en titt!

 

Först ger Jesus en liknelse om en person som fått oväntat främmande och för att klara av gästfriheten väcker sin vän mitt i natten för att få bröd. Vännen kan inte annat än stiga upp och öppna dörren.

Sedan uppmanar Jesus hela sex gånger till bön genom verben att be, söka och bulta. Då är vi framme vid sju, eller hur?

Och sedan tar Jesus två händelser ur livet för att visa att inte ens en ond far vill ge dåliga saker åt sitt barn när det ber om något. Ingen ger en giftig orm istället för fisk, eller en livsfarlig skorpion i stället för ett ägg. Eller hur? Och sju plus två är visst nio?!

Sedan kommer slutsatsen, efter liknelsen, uppmaningarna till bön och jämförelsen med oss pappor. Jesus säger att om nu vi människor, som dessutom är själviska, ändå vill ge varandra det som är gott -   hur skulle då inte Gud, som är alltigenom god, vilja ge goda gåvor och helig Ande åt den som ber!

 

När Jesus säger något hela tio gånger måste det vara viktigt! Jag fick höra i skriftskolan att bön är det viktigaste vi kan göra. Bön är det viktigaste i livet. Varför är det så? Därför att vi människor är skapade till gemenskap med Gud. Bön är gemenskap, en dialog, samarbete, ett kärleksmöte, vänskap och ett hjärtats samtal med Gud. Bön är det andliga livets andning. Som fiskens rätta element är vattnet, är bönen det rätta elementet för oss människor. Då är bönen det naturligaste vi kan göra. Det inget konstlat med ett högtidligt fromt språk och annat tonläge. Nej, som ett samtal, ibland bara en suck, ibland ett rop om hjälp, ibland tystnad, också lyssnade, ibland ett tack.

 

I avsnittet före i texten finns bönen Fader vår. Där ger oss Jesus vad som är viktigt för oss att be om. Be den bönen, läs den inte! Be den långsamt och den öppnar sig. Du upptäcker böneämne för livet:

 

Bön om att Gud får vara viktig och kär för oss.

Bön att Guds rike ska komma och Guds vilja ske i våra liv, församling, land och värld.

Bön om att vi får det du behöver och kan använda det rätt.

Bön om förlåtelse.

Bön om beskydd.

       

Men med vilken rättighet har rätt att be? Gud är ju helig och vi är onda, som Jesus sade. Vi ber i Jesus namn, inte vårt eget. Påsken har lärt oss att Jesus har öppnat vägen till Gud. Guds famn är öppen.  Vi ska snart fira pingst. Jesus sa i sin slutsats att Gud vill ge helig Ande åt den som ber. Bönens viktigaste gåva är den helige Ande. Det är alltid därför bra att börja med att be: ” Kom helige Ande, hjälp mig att be”.  Eller som Paulus uttryckte det: genom Jesus, alltså på grund av det Jesus gjort, ber vi till Fadern, i Anden, alltså med Andens hjälp (Ef 2:18).     

 

Artikel i Sändebudet maj/2012

Dela/Spara