Att bygga ett relationssamhälle

Bild för boris

I dagstidningen kunde jag nyligen läsa om nya bostäder för åldringar i Jakobstad. Bostäderna möjliggör närhet till service och gemenskap med andra. Verksamhetsledare Inger Gripenberg sade i artikeln att ingen mår bra av ensamhet.

Sådana initiativ behöver vi mera av i vårt samhälle. Boendeformen visar nämligen vilken typ av samhälle vi vill bygga upp.

I min bok Fri från press och tristess. Ett vidare perspektiv på stress och utmattning talar jag om tre olika samhällsystem.

Det finns tWorld, det vill säga den traditionella världen som funnits i flera tusen år. Det mesta var givet, man visste var man skulle bo och hörde hemma, det mesta var utstakat redan när man föddes. Det fanns en närhet, på både gott och ont, till familj och släkt och by.  Hela byn uppfostrade ett barn.

De senaste seklerna har vi hamnat in i iWorld. Individulaismen är i fokus. Industrialismen och flyttningsrörelser gjorde att den gamla strukturen slogs sönder. I vår tid ser vi den yttersta konsekvensen av det här när många lever singel, till det bidrar både skilsmässor men också en längre livslängd. Många änklingar och änkor lever ensamma.

Visst är det bra med frihet och avskildhet, när den är självvald. Men det finns en annan sida av saken. Många är verkligen ensamma och människan är inte skapad av att vara ensam

Vi behöver därför skapa något nytt, något vi kunde kalla för rWorld, en relationsvärld. Byggnation och samhällsstruktur bör planeras ås att enskildheten inte är i första prioritet utan gemenskapen.

Därför är de planerade bostäderna vid Hötorgscentret ett så fint initiativ.

Dela/Spara